Páralecsapódás a télikertben

Mit tegyünk, ha nedvességet tapasztalunk a beépített teraszon?

Páraelnyelő télikert üvegház
Körültekintően építünk télikertet.

A télikertek építésénél és a teraszbeépítések tervezésénél a legnagyobb körültekintés mellett is előfordulhat, hogy nedvességet tapasztalunk. Természetesen nem mindegy, hogy mi okozza a túlzott nedvesedést. Előfordulhat, hogy beázik a régi tető, vagy a rozsdás csővezetékből csöpög a víz. Az említett esetekben egyértelmű beavatkozással, egy szakember vagy szerelő segítségével orvosolható a probléma. Ha minden egyéb okot és tényezőt kiiktattunk, a páralecsapódást kell okolnunk a télikertben tapasztalható nedvesedésért.

A páralecsapódás felismerése

A páralecsapódás (kondenzáció) felismerésének a nehézsége, hogy csak időszakosan jelentkezik, bizonyos napszakokban, leginkább télen és éjjel. A télikertekben tapasztalható páralecsapódás és nedvesedés előfeltétele, hogy a levegő harmatpontja magas legyen és az érintett felületek hőmérséklete alacsony. A megfelelő következtetések levonásához néhány napos vizsgálatra és megfigyelésre lehet szükség.

Mi különbözteti meg a páralecsapódást a többi nedvességfajtától?

  • Pára csapódik le azokon a felületeken, melyek hőmérséklete alacsonyabb az épület átlaghőmérsékleténél.
  • Sok esetben penészedés tapasztalható
  • Hiányos a szellőzés
  • Nagy a levegő páratartalma a különleges nedvességforrások miatt. Ilyen lehet a télikertben lévő növények.
  • Lassú az átmenet a száraz és a nedves falfelületek között.

A behatoló, a felszálló és a kondenzációs nedvesség megkülönböztető jegyei

Ismertetőjegyek Kondenzációs nedvesség Felszálló (felszívódó) nedvesség Behatoló nedvesség
Mérési értékek a nedves foltok szegélyén Egyenletes átmenet a nedvesből a szárazba Hirtelen átmenet a nedvesből a szárazba Általában hirtelen átmenet a nedvesből a szárazba
A fallal közvetlenül érintkező székléc és padló mérési adatai Alacsony mérési érték Magas mérési érték Magas mérési értékek a fal alsó szakaszán
Penészedés Van Nagyon ritka Néha
Penészedés főleg a képek és a bútor mögött vagy a helyiség sarkaiban Van Nincs Nincs
Só- (és nitrát-) kivirágzás a tapétán vagy a falazatból vett próbamintában. Nincs Van Nincs
Mélységi szondákkal különböző mélységekből kapott mérési értékek A felület magas, a belsőben ennél alacsonyabb mérési értékek Mindenhol magas mérési érték Általában mindenhol magas mérési érték.
Járulékos páraképzők Valószínű A párától függetlenek, de mindkettő tud párát termelni és ezáltal páralecsapódást okozni.

Páraelnyelő berendezések

A télikertépítésnél és tervezésnél a megfelelő szellőzés és szellőztetés biztosításával jelentősen csökkenthető a páralecsapódás okozta nedvesedés kockázata a télikertben. Ha mégis a magas páratartalom okoz gondot, és ennek szabályozásáról kell gondoskodnunk, akkor egyszerű szerkezetek beszerzésével orvosolhatjuk a problémát.

A párátlanítás akkor indokolt, amikor a helyiségben fellelhető páratartalom túlzottan magas. Az emberi szervezet számára ideális szint a 45-55 % közötti páratartalom. A páramentesítő készülék lehet aktív és passzív. Az aktív páramentesítő készülék egy ventilátor segítségével átszívja a levegőt, melynek nedvességtartalma a gép belső, hűtött felületén lecsapódik és egy erre a célra rendszeresített tartályban összegyűlik. A készülék működéséhez elektromos áramra van szükség.

A passzív készülék működéséhez nem szükséges energia. Az aktív mag körül áramló levegő páráját a Kalcium-klorid megköti. Ennek előnye az energiatakarékosság, hátránya, hogy rendszeres időközönként cserélni kell az aktív magot. Általában 3 hónap az ilyen párátlanító készülék hatékonyságának ideje, ezalatt megakadályozható használatával a páralecsapódás a télikertben.

A télikertépítésnél tehát fontos odafigyelni a megfelelő hőszigetelésre és a páraképződés esetleges lehetőségeire. Amennyiben nem tudjuk megszüntetni a nedvesség kialakulását, páramentesítő készülék beszerzésével tehetjük komfortossá lakókörnyezetünket. Páralecsapódás a télikertben. Tanácsok. Páralecsapódás és nedvesedés is előfordulhat a télikertben. A legjobb páramentesítő készülék használata vajon elkerülhető a jól megtervezett és megépített télikertekben és üvegházakban a tél beálltakor is? Érdekes olvasmány a technológia, télikert építés, páramentesítő, páralecsapódás témakörben. Télikertépítés Budapest, páralecsapódás, télikertes blog

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük