Biokertészet a télikertben

Biokertészet a télikertben

A biokertészet olyan gazdálkodási mód, amely természetes módszerekkel termeszt zöldségeket, gyümölcsöket, fűszer- és gyógynövényeket. Ez azt jelenti, hogy nem használnak vegyszereket, műtrágyákat vagy növényvédő szereket és arra törekszenek, hogy részben önfenntartó ökoszisztéma alakuljon ki a mikrokörnyezetben. Ez könnyebben lehetséges, ha a kertészetet zárt térben, növényházban, télikertben üzemeltetik.

Az egyre népszerűbb biokertészetek célja tehát az, hogy egészséges és finom élelmiszert, szennyezőanyagoktól ás káros adalékoktól mentes termékeket állítson elő (beleértve akár a dísznövényeket is), miközben maximálisan kíméli a környezetet.

Közismert előnyei okán a télikert vagy egy beüvegezett, hőszigetelt terasz ideális hely egy biokert kialakításához, mivel kedvező hőmérsékletet és páratartalmat biztosít a növények számára egész évben. De bárhol is működjön egy ilyen környezettudatosan tervezett háztáji gazdaság, a fenntartónak ezeket a fontos elveket be kell tartania:

BiodiverzitásTalajtermékenység. A biokertészet a talaj egészségére összpontosít, hogy a növények számára természetes tápanyagokat biztosítson. Komposztot, trágyát és egyéb szerves anyagokat használnak a talaj minőségének javítására – műtrágyát soha.

Biodiverzitás. Minden biokertész szem előtt tartja a növény- és állatvilág sokféleségét a kertben. Ez segít fenntartani az ökológiai egyensúlyt és a biocönózis-rendszerek kialakulását, továbbá csökkenti a kártevők támadásának kockázatát.

Megelőzés. A környezettudatos kistermelők a betegségek és a kártevők megtelepedésének megelőzésére összpontosítnak ahelyett, hogy vegyszerekkel irtanák őket. Ez olyan technikákat foglal magában, mint a társnövényesítés, a rovarkórházak telepítése és a forgatás.

A biokertészkedés elkezdése otthoni télikertünkben:

  • Válasszon olyan növényeket, amelyek jól alkalmazkodnak a télikertben lévő körülményekhez. Néhány népszerű növényféleséget alább külön felsoroltunk.
  • Használjon biotalajt, amely mentes a vegyszerektől és növényvédő szerektől. A talajt jól keverje össze komposzttal vagy trágyával, hogy javítsa a tápanyag-tartalmat.
  • Ültesse el a növényeket a kívánt távolságra egymástól. A télikertben lévő hely szűkös lehet, ezért érdemes függőleges kerti technikákat alkalmazni, például függőleges kerteket vagy rácsos kerítéseket.
  • Rendszeresen öntözze a növényeket, és tartsa a talajt nedvesen, de ne áztassa el. Havi egyszer trágyázza a növényeket biotrágyával.
  • Rendszeresen ellenőrizze a növényeket kártevők és betegségek jeleire. Ha bármilyen problémát észlel, azonnal kezelje azt bio peszticidekkel vagy fungicidekkel.

Növények a télikerti biogazdaságban

bioterasz növényekSokféle növény termeszthető a biotisztaság szempontja szerint otthonunkban. Zöldségek: paradicsom, paprika, uborka, saláta, spenót, kelkáposzta, brokkoli, sárgarépa, zeller, cékla, retek. Gyümölcsök: eper, málna, szeder, szőlő, füge, őszibarack, nektarin, citrusfélék.    Gyógy- és fűszernövények: bazsalikom, oregano, rozmaring, kakukkfű, menta, petrezselyem, zsálya, levendula.

A télikertben termeszteni kívánt növények kiválasztásakor fontos figyelembe venni a fényviszonyokat, a hőmérsékletet és a páratartalmat. Egyes növényeknek több fényre van szükségük, míg mások melegebb vagy párásabb környezetet igényelnek. Fontos olyan fajtákat választani, amelyek jól alkalmazkodnak a télikertek és beépített teraszok belterében uralkodó körülményekhez.

Megállapítható: a házunkhoz épített télikertben biokertészkedés nagyszerű módja annak, hogy friss, egészséges élelmiszert termeljünk otthonunkban. Eközben szórakoztató és kifizetődő tevékenység lehet az egész család számára.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük