7 tipp tolóajtók, üvegfalak hőszigetelésére

hőszigetelt télikertek

Hőszigetelt télikert építése

Teraszbeépítésnél a tolóajtók és üvegfalak hőszigetelése kiemelten fontos tényező. A leendő télikert használata során ezek a felületek jelentős mértékben befolyásolják a létesítmény energiahatékonyságát és belterének hőmérsékletét.

Általános észrevétel, hogy a korszerű hőszigetelő konstrukciók ugyan drágábbak a normál megoldásúaknál speciális gyártási technológiájuk miatt, ám hatékonyan csökkentik a hővezetés, a hőcsere és a hősugárzás miatti veszteséget, ami energia- és költségmegtakarítást eredményez a háztulajdonos számára.  Ezzel az ingatlan értéke is megnő, így érdemes a magasabb áron megvásárolható és beépíthető elemeket és technikákat előnyben részesíteni az olcsó megoldásokkal szemben.

Az alábbiakban bemutatjuk, hogyan és milyen szempontok alapján végezhető el a tolóajtók és üvegfalak hőszigetelése:

1. Üveg kiválasztása

Üvegtípus: használjon alacsony emissziójú (low-E) üvegezést, ami képes csökkenteni a hőátadást.

Két- vagy háromrétegű hőszigetelő üveg: a beüvegezés történhet dupla vagy akár háromrétegű üvegbetétekkel, amelyeknél a rétegek között lévő gázok (például argon) akadályozzák a hőáramlást, bent tartják a zárt térben a napsugárzás keltette meleget.

2. Profilok és tömítések

Alumínium vagy műanyag profilok: a jó minőségű alumínium vagy műanyag profilokat úgy alakítják ki, hogy ne képezzenek hőhidakat.

Tömítések: fontosak a minőségi szigetelő anyagok és tömítések, amelyek megakadályozzák a légáramlást és az ezzel járó hőveszteséget.

3. Tolóajtók speciális hőszigetelése

Szakaszos tömítés: tolóajtóknál a szakaszos tömítés alkalmazása igen hasznos lehet. A profilok közötti részeket és a sín alatt lévő területet külön-külön is szigeteljük megfelelő anyaggal.

Tépőzáras tömítések: speciális tépőzáras szigeteléseket is fel lehet használni az ajtók és ablakok körül.

4. Árnyékolók, függönyök, fóliák

Az árnyékolók (reluxák, rolók, esetenként spaletták) nemcsak a beeső napfényt szabályozzák, hanem hőszigetelő hatásuk is jelentős. A tömör sötétítő függönyök pedig nemcsak esztétikailag vonzók, hanem hőszigetelő tulajdonságaik is jók.

A hősugárzást visszaverő szigetelő fóliák (infrafóliák) időleges (pl. éjszakai) használata is segíthet a meleg megtartásában.

5. Hőhídak elkerülése

Megfelelő tervezés és beszerelés esetén az üvegfalak és tolóajtók, valamint a tetőzet kialakítása során ki kell küszöbölnünk a hőhidak keletkezésének lehetőségét.

Ehhez nem árt szakemberek segítségét kérni, akik ismerik a jelenség energetikai hátterét és minimalizálni tudják a hideg be-, illetve a meleg kivezetődését.

6. Fűtés télen és hűtés nyáron

Infravörös fűtés: Az infrasugárzó fűtőpanelek alkalmazása igen hatékony, energiatakarékos megoldás hideg teleken egy télikertben is, mivel közvetlenül az ott tartózkodó személyekre és a berendezési tárgyakra sugároznak hőt. Ha létesítményünk növénykertként üzemel, érdemes a talajfűtést preferálnunk.

Klímaberendezés vagy légkondicionáló használata: a megfelelő hőcserélő és klímarendszerekkel forró nyarakon, perzselő napsütésben is a kívánt értékek között tartható a télikert hőmérséklete.

Mind a fűtés, mind a hűtés csak akkor lehet hatékony, ha a belteret határoló konstrukciók hőszigeteltek.

7. Szakszerű télikertépítés

A fent vázolt tippek megvalósítása nem mindig lehetséges (és nem mindig célszerű) házilag, sajátkezűleg. Léteznek a télikertgyártásra és teraszbeépítésre professzionális vállalkozások, amelyek munkatársai szakszerűen el tudják végezni az üvegfalak, ablakok, tolóajtók és a tetőzet korszerű hőszigetelését. Kérjen ingyenes terepfelmérést és a kivitelezésre egyedi árajánlatot.

Az energia-hatékony télikert megtervezése és kivitelezése során a minőségi anyagok, speciális szigetelők, a megfelelő tervezés és a szakszerű telepítés kulcsfontosságúak a hőszigetelés és az optimális energiafelhasználás szempontjából. Mindig tanácsos szakemberek segítségét kérni, különösen, ha a fenntarthatósági szempontok a kritikus klímaváltozás elkerülésében kiemelt fontosságúak.

További ajánlott cikkek:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük