Mi kell, hogy teraszépítés tervből valósággá váljon

Ha házban lakunk, amit egy gyönyörű kert szegélyez, elengedhetetlen, hogy ne legyen teraszunk. Ez az a hely, ahol védett körülmények között lehetünk a kertünkben. Hétvégén ott ebédelhetünk a családunkkal, vagy baráti összejöveteleket tarthatunk, rendezhetünk. Ha Ön teraszépítésen gondolkodik, segítünk megtalálni a legjobb megoldást. Mielőtt belevágna, érdemes végig gondolnia, hogy milyen teraszt szeretne építtetni. Nyitott legyen, vagy fedett? Kicsi vagy nagy? Kell-e hozzá engedély, vagy sem?  Bármi legyen is a döntése, cégünk garantálja, hogy az általunk megépített teraszt sokáig élvezheti szerettei körében.

A teraszépítés rendeletei, szabályozása

A leggyakoribb szabályozás azt határozza meg a teraszépítésnél, hogy a szomszéd épülettől, vagy a kerítéstől milyen távolságra építkezhetünk, vagy a telket milyen arányban építhetjük be. Fontos, hogy a terasz elkészülte után is megmaradjon a minimálisan meghatározott zöldterület mérete. Egyszerű esetben nem kell engedély, ekkor teraszunk nem számít bele a telek beépítettségébe. Engedély nélkül maximum egy méter magas lehet a teraszunk a kert szintjétől. Egyszerűsített engedélyezési eljárásra akkor van szükség, ha a teraszunk magassága a kert szintjéhez képest két méter felett van. A kettő közötti teraszmagasságoknál pedig elég, ha bejelentjük a teraszépítést. Érdemes megnézni a helyi önkormányzat milyen szabályokat állít fel (HÉSZ, Helyi Építési Szabályzat) a teraszépítéshez. 2020. március 1-től az építkezéssel kapcsolatos hatósági feladatokat a kormányhivatalok végzik el.

A teraszbeépítés szabályai

Épületbővítésnek számít, ha a meglévő teraszunkat oldalfalakkal zárjuk, így kapva egy új helységet. Bejelentési kötelezettségünk van, ha az épület alapterülete és a bővítés mértéke együttesen nem éri el a háromszáz négyzetmétert. Ez a jogszabály 2017. január 1-től él. Ha teraszbeépítéssel szeretné lakása, háza alapterületét növelni, győződjön meg arról, hogy a meglévő terasz alapja alkalmas-e arra, hogy oldalfalakat húzzon fel rá, illetve a meglévő alap bírni fogja-e a tetőtrendszert.

Tudja már, hogy milyen teraszt szeretne építeni és ismeri a rendeleteket is? Válassza ki a megfelelő szakembereket. Cégünk megvalósítja álmait, hogy Önnek már csak élveznie kelljen új teraszát.

Zárt vagy nyitott teraszt építsünk?

Ha a nyitott teraszt választjuk, tisztában kell lennünk azzal, hogy csak meleg időben élvezhetjük építményünket. Ezeknek a teraszoknak a padlómagassága általában 50-80 cm magasan van, nincs oldalfala, így a levegő szabadon mozog. Erőss szélben, rossz időben élvezhetetlen az ott tartózkodás. Huzatos, szeles hely, ahova az eső becsap. A szakemberek a nyitott teraszt nyaralókhoz ajánlják, ahol csak szezonálisan tartózkodunk.

A teraszépítésnél is, mint a házépítésnél, nagyon fontos az alapozás.  Ha elkezdjük a teraszépítést meg kell néznünk a területet, ahova a teraszt terveztük, hogy elég tömör-e. Ha nem, tömöríteni kell a földet, hogy a terasz burkolata biztosan álljon, idővel ne süllyedjen meg. A víz elvezetésről az alap alá helyezett tömörített sóder gondoskodik. Kijelöljük a kívánt területet és előkészítjük az alapot. Ez az alap lehet öntött beton, vagy lerakott betonlap. A terasz alapját úgy kell kialakítanunk, hogy a háztól kifelé, a kert felé 1-1,5 cm lejtése legyen. Ez a lejtés biztosítja, hogy a teraszra került víz, eső, hó, ne áztassa el az épület falait. Ha ez meg van, lefektethetjük a fa pallókat vagy a járókövet. Ha fából készítjük a teraszt, az aljzatra mindenképpen kátránylemezt kell olvasztanunk, hogy a ráfektetett palló idővel ne vizesedjen, korhadjon, ezzel is meghosszabbítva az fa élettartamát. Ha járólapot választunk, az legyen fagyálló és legyen legalább 3,8 cm vastag. Ez a felület is sokáig dísze lesz teraszunknak. Ha a járólapunk felülete nem sima, hanem kicsit érdes, rücskös, tökéletes biztonságot nyújt még esős időben is, mert nem csúszik, így nem okoz balesetet. Ha Ön, vagy a kivitelező befejezte a teraszépítést, folytathatja kertjének díszítését. Körbe ültetheti teraszát folyamatosan nyíló, illatozó virágokkal, növényekkel, hogy az Ön és a családja kikapcsolódása még tökéletesebb legyen.

A zárt teraszépítésnél nagyon fontos, hogy az alap erős teherbírású legyen, hisz az alapnak bírnia kell a terasz súlyát. Ha a teraszunk teteje zárt, megvéd minket az időjárás viszontagságaitól. A terasztető anyaga lehet üveg, cserép, vagy polikarbonát lemez. A mai polikarbonát lemezek magas minőségű, high tech anyagok, amik már rendelkeznek hőszigeteléssel, UV védelemmel is. A terasz teteje különböző formájú lehet, építhetünk egyszerű tetőt, nyeregtetőt, kontytetőt, sátortetőt vagy akár kupolatetőt is. A tetőforma kiválasztásánál mindenképpen figyelembe kell venni a lakóház formáját, stílusát. Ha a teraszt szigetelt oldalfalakkal bővítjük, új, állandó helységet hozhatunk létre. Az üvegfelületek lehetnek 2-3 rétegű thermo üvegek. Az így kialakított helységek már nem csak télikertkén, hanem nappaliként is tudnak funkcionálni, ha a megfelelő fűtést biztosítjuk a helység számára. Az üvegfelületek lehetnek fixek, nem mozdíthatók vagy beépíthetünk ablakokat, amikkel a helység szellőzését tudjuk biztosítani. Ezek az ablakok lehetnek bukók, nyílók, vagy elhúzhatók, igény szerint. Cégünk a zárt teraszok vázszerkezetét műanyagból vagy alumíniumból építi meg. Az alumínium és műanyag vázszerkezeteket a megrendelő által igényelt színekben tudjuk szállítani. A színezésnél fontos, hogy a zárt terasz színe egyezzen, vagy harmonizáljon az épület színével.

A teraszt hosszútávra építjük, ezért fontos, hogy mielőtt belevág a kivitelezésébe, gondolja végig, hogy mit szeretne. Cégünk szakemberei legjobb tudásuk szerint megvalósítják az Ön elképzelését.

Egy szép és igényesen kivitelezett terasz nemcsak a család komfortérzetét növeli, hanem ingatlanjának az árát is emeli.