Polikarbonát teraszfedéshez, előtetőkhöz

Polikarbonát teraszfedéshez, előtetőkhöz

Télikertek, teraszfedések, előtetők közkedvelt alapanyaga a polikarbonát.

Az ügyfelek fő igénye, mikor teraszfedést szeretnének, hogy a terasz védett legyen az eső ellen. Szempont azonban, hogy a fényt ne zárja ki az előtető. Sok szakember ajánl ehhez víztiszta polikarbonátokat. Erről viszont azt érdemes tudni, ha nem a ház északi részén van a terasz, akkor hiába nyitott a teraszfedés oldala, elviselhetetlen meleg keletkezhet a tető alatt a klasszikus üvegházhatás miatt.

Ez ellen speciális, hőszigetelő és infra sugárzást át nem eresztő polikarbonát alkalmazásával lehet védekezni. Az alábbiakban ezeknek a speciális polikarbonátoknak a legfontosabb tulajdonságait nézzük át.

A polikarbonát legfontosabb jellemzői

A polikarbonát hőszigetelési értéket a vastagsága és a kamrák száma adja meg. Több vastagsági fokozatot megkülönböztetünk.

2-6 mm-es polikarbonát

A 2-4-6 mm-es polikarbonát lapok tömör kialakításúak, ezek kültéri használatra nem alkalmasak. Hőszigetelésük gyakorlatilag nincs, és könnyen sérülnek. Kovácsoltvas szerkezetekhez és medencefedésekre megfelelő lehet.

10-14 mm-es polikarbonát

A 10-12-14 mm-es kivitelek már légkamrás kialakításúak, tehát több légkamra van bennük. Van, aki még mindig ezeket teszi fel előtető szerkezetekre, rövidtávú megoldásnak.

16+ mm-es polikarbonát

16 mm-től már van hőszigetelése a polikarbonátnak. Ám számottevő hőszigetelést a 25 mm-es, 6-7-8 légkamrával készülő polikarbonát lemezek nyújtanak.

Milyen spektrumú sugarakat enged át a polikarbonát?

A fény fontos összetevője az UV sugárzás. A Nap UV sugárzása mindent tönkre tehet. Kiszívja a kerti bútorok, ponyvák, festékek színét, elöregíti a különböző műanyag vagy festék felületeket. A polikarbonát lemezek szerencsére az UV sugárzás 99-100%át visszaverik. Van, amelyiknek csak az egyik oldala UV védett, van, amelyiknek mindkettő.

Magyarországon az egyik legelterjedtebb a víztiszta polikarbonát. Ez a polikarbonát a fényt átengedi, de átlátni rajta nem lehet.

Beépíthető ún. bronz polikarbonát. Ez nem terjedt el Magyarországon, pedig esztétikus látványt nyújt, főként modern, minimalista stílusú házaknál. Népszerűtlenségének fő oka, hogy még melegebbé válhat alatta a légkör, mint a víztiszta változatnál, mivel úgy viselkedik, mint egy fekete autó, magába szívja a meleget.

A felmelegedést az infra sugarak okozzák. Ezt a víztiszta polikarbonát akadálytalanul átengedi. A bronz polikarbonát kifejezetten magába szívja, és továbbküldi lefele. A cégünk által használt polikarbonát lemezek azonban infra visszaverő tulajdonságúak. 

Az infra sugarakat kizáró polikarbonát általában zöld vagy fehér (opál) színű.

A polikarbonát hőátbocsátási tényezője pontosan mérhető. Nyáron a hővédelem azért lényeges, hogy ne melegedjen a terasz. Télen a jó hőszigetelés pedig a terasz kellemes hőmérsékletét biztosítja.

Polikarbonát teraszfedéshez, előtetőkhöz

Minél vastagabb a polikarbonát, általában annál jobb (kisebb) a hő átbocsátási tényezője. A 40 mm vastagságú, 8 légkamrás víztiszta polikarbonát U értéke 1.0. Ez elég jónak számít, még a kétrétegű üvegnél is picit jobban szigetel. Még ide lehet sorolni a 32 mm vastagságút is, mert majdnem holtversenyben vannak, ez 1,2-es U-val fut. Ez is 8 légkamrás, a cégünk általában ilyet használ.

A fontos mérőszám a továbbiakban az, hogy mennyi fényt vesztünk el. Mennyi százalék fényt enged át, mennyi százalék fényt vesz le. Az is számít, hogy mennyi % UV sugárzást ver vissza, de ez általában maximális. Sokkal lényegesebb, hogy az infra sugárzással mit kezd.

Polikarbonát teraszfedéshez, előtetőkhöz

Némely napvédő polikarbonát hibája, hogy egyrészt nagyon gyenge az anyaga, illetve hogy a fény 70%-át is kiszűri, csak 30%-ot enged át. Emellett kb. 50% UV sugárzást ver vissza. Amikor korábban ilyen napvédő polikarbonátot építettünk be egy nappali előtti télikertbe, az nagyon sötét lett a majdnem víztisztának látszó anyagtól.

Ezután tért át a cégünk a mostani megoldásra, amely egy víztiszta polikarbonát eljárással készülő anyag, amihez hozzákevernek egy nálunk gyöngyháznak hívott adalékot, amitől opál hatású lesz a polikarbonát. Ez a melegedést okozó infra sugarak 70%-át visszaveri és csak ~40% fényt vesz csak le. Ez nem csak, hogy arany középút, de 140 kilóval terhelve se történik semmi, míg a többi általában ilyenkor már összeroppan. Kiváló hó és szélterhelhetőség, 8 légkamrás, 9 falú, 32 mm-es, télen is nagyon jól szigetel, de a nyári funkciója más anyaggal nem érhető el. Ez a legújabb generációs polikarbonát a piacon.

Polikarbonát teraszfedéshez, előtetőkhöz