Tolóajtós fa télikert

Télikert kiegészítő hőszigetelése

A lakóházak külső burkolatának energiatakarékos kivitelezése

Lakások és házak hőszigetelése.
Az otthonok is fázhatnak télen.

Az új építésű lakóházak és lakások kialakításakor a szakemberek a legjobb minőségű falazó- és burkoló anyaggal dolgoznak, amely hővezetési állandója minimális, ezért a kiegészítő hőszigetelés felhelyezésére a külső falra nincs is szükség. A télikert építésnél alapvetően maga a terasz beépítése is egyfajta szigetelés, ezért a kiegészítő hőszigetelésre csak akkor van szükség, ha a télikertet egy plusz lakószobaként szeretnénk használni.

Régi épületek hővesztesége

A legtöbb, a 20. században épült lakóház külső fala nem felel meg a ma alkalmazott energiatakarékossági előírásnak. Korábban az elsődleges szempont ez volt: a meglévő technológiákkal, költséghatékony módon felépíteni a lakóépületet. A falazóanyag és a burkolat minősége okán a lakóház hőveszteségének mintegy 35-40%-át a falak adják. Az ilyen típusú épületek esetében az egyetlen megoldás az utólagos hőszigetelés kivitelezése. A télikert építés szakszerű kivitelezőt követel meg. A télikertépítő specialisták az épületek külső hőszigetelését is professzionális módon kivitelezik.

A kiegészítő hőszigetelés és a télikert építés előtt ellenőrizzük a következő dolgokat:

  • Panelek illesztésének hermetikus tömítése (panelből épített házak esetén).
  • Ablakok és ajtók keretének szigetelése, megfelelő eldolgozása.
  • Külső falak burkolati minősége.
  • Tetőszerkezet és héjazatának épsége és szigetelése. A ház és a télikert közötti tetőátmenet szigetelése.
  • Vízelvezető ereszcsatorna épsége és szerelésének minősége.
  • Szellőző és szellőztető rendszer megfelelő működése.
  • A közműhálózat csatlakozási pontjainak tömítése, szigetelése.
  • A fűtési rendszer megfelelő működése.
  • Páratartalom és páralecsapódás az épület különböző pontjain.
  • A meglévő hőszigetelő elemek minősége.

Az utólagos hőszigetelés tervezésénél és kivitelezésénél a télikertben, beépített teraszon és lakóházak esetében figyelembe kell venni a rendelkezésre álló falak rétegeit, a rétegek hőtágulását egymáshoz viszonyítva, vízáteresztő és elnyelő képességét, páraáteresztő és elnyelő tulajdonságát és fagyásállóságát.

Ha több réteg burkolattal és hőszigetelő anyaggal kell megoldani a télikert vagy lakóház hőszigetelését, gondoskodni kell az egyes rétegek megfelelő ragasztásáól és rögzítéséről is. A rossz minőségű és tulajdonságú anyagok felhasználása a teljes hőszigetelési rendszer hatékonyságát veszélyezteti, a nem összeillő anyagok használata a falkonstrukció sérüléséhez vezethet.


A télikert kiegészítő hőszigetelése az otthonaink energiatakarékosságának alapja. Lakóházak utólagos hőszigetelését a télikert építő specialista végezheti szakszerűen, aki költséghatékony módon tervezi meg az energiatakarékos rendszert, melyet azután megfelelő módszerek és metódusok segítségével kivitelez. Néhány téma, mely mindenki számára hasznos lehet: technológia, burkolat, teraszbeépítés, tervezés, télikert építés, építési technológia.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük