Terasz árnyékolás hatékonyan

Terasz árnyékolás hatékonyan

Nemcsak azért fontos a megfelelő terasz árnyékolás, hogy mellőzzük a leégést vagy a vakító napsugarakat kedvenc pihenő terünkben, hanem a helyiség klímájának szabályozása szempontjából is. Most nézzünk meg néhányat a legnépszerűbb módszerek közül!

Terasz árnyékolás napellenzővel

Napfénytől (és kiviteltől függően akár esővíztől is) véd a sokak által előnyben részesített napellenző. Mozgatása különböző módon történhet, léteznek például hevederes vagy forgantyús hajtású szerkezetek is. Részét képezi egy tengely is, amelyre az árnyékolóanyag felcsavarható. Ahogy korábbi, árnyékolással foglalkozó írásunkban is említettük, a hevederes/húzózsinóros vagy hajtókaros hajtású napellenzők leginkább nyitott terasz árnyékolás célokra vannak tervezve.

Beépített terasz árnyékolása

Legyen szó nyitott vagy zárt teraszról, az ideális árnyékoló rendszer kiválasztásához jó tudni, hogy milyen fekvésű a helyiség. Például a déli és nyugati fekvésű beépített teraszok folyamatos napsütés esetén több árnyékolásra (vagy hűtésre) szorulhatnak. A korszerű télikertben hatékony benti árnyékoló eszköz a redőny és a szalagfüggöny. Külön kategóriát képeznek a külső árnyékolók, melyek előnye, hogy a zárt terasz üvegfelületének belső részén nem okoznak hőtermelődést. Belső árnyékolás esetében a redőny és az ablak közötti hőmérséklet megemelkedik.

Zárt terasz árnyékolás főbb szempontjai

Célszerű már a zárt terasz tervezése során eldönteni, hogy építménye milyen árnyékolással rendelkezzen. Az Ön növényei vagy komfortérzete miatt sem érdemes halogatni a terasz árnyékolás kivitelezését, mert már egy enyhébb tavaszi napon is kellemetlen meglepetést okozhat a tartós napfény miatti kánikula. Választáskor több tulajdonság vehető figyelembe. Sok múlik például a tetőszerkezeten.

Ha a tetőt cserepek fedik, akkor logikusan nem engedi át a fényt. A helyiség stílusa, berendezése is sok esetben meghatározza, hogy milyen stílusú árnyékolást kapjon. A kert/bútorzat figyelembevételével bizonyos télikertek függönnyel mutatnak szépen. A legnépszerűbb opciót képező redőny előnye, hogy jól ellenáll a szélsőséges időjárási viszonyoknak is, viszont hátrányaként említhető, hogy csak fehér színben gyártják és takarítása nehézkesebb. Alternatívája lehet a többféle színben létező, belülre telepíthető reluxa.

Miben számíthat ránk terasz árnyékolás ügyben?

Ha nem szeretne kellemetlen csalódást és az Ön igényeinek, illetve zárt teraszának megfelelő árnyékoláshoz keres szakembert, akkor számíthat ránk! Szakmai tanácsot nyújtunk nemcsak a konkrét teraszra tekintve, hanem annak árnyékolására is. Utólagos felszerelést is vállalunk. Figyelembe vesszük az Ön építményének adottságait és személyes preferenciáit egyaránt, hogy végül az alábbi előnyöket élvezhesse:

  • Az Ön otthonához és ízléséhez passzoló árnyékolást kaphat
  • Védheti növényeit az erős napfénytől
  • Tartós napsütés esetén könnyen és gyorsan elsötétítheti zárt teraszát
  • Elegáns privát szférát biztosíthat
  • Napfényes délutánokon nem kell leégéstől vagy kánikulától tartania

Ha többet szeretne megtudni zárt terasz árnyékolás témában, akkor tekintse meg erről készült korábbi írásunkat, vagy kérjen ingyenes árajánlatot ide kattintva!