Terasz árnyékolás

Napellenzők és árnyékolás a beépített teraszon

A télikert hőmérsékletének szabályozása

Terasz árnyékolás
Kültéri terasz árnyékolása

A télikertépítés, teraszbeépítés tervezése során a helyiség funkciója szerinti klíma megteremtése is fontos feladat. A déli és nyugati fekvésű télikertek energiatakarékosság szempontjából rendkívül előnyösek, ugyanakkor az emberek és növények számára bizonyos napszakokban és évszakokban túl melegnek bizonyulhatnak. A folyamatos napsütés hatására a hőmérséklet 40 C fölé is mehet, ezért a megfelelő hűtésről és árnyékolásról gondoskodni kell.

Klímaberendezések

Az utóbbi időben a technológia fejlődésének köszönhetően már olyan okosklímát tudunk beépíteni a télikertbe, mely napszaktól, évszaktól és a felhasználók igényeitől függően energiatakarékosan tudja biztosítani a helyiségek megfelelő hőmérsékletét. A split rendszerű légkondicionálók (bizonyos külső hőmérséklet tartományon belül) képesek hűvös időben is automatikusan felmelegíteni a beüvegezett terasz levegőjét, a nyári melegben pedig kellemes hűvös levegőt biztosítanak. A klímaberendezések azonban meglehetősen sok energiát fogyasztanak, a folyamatos napsütés hatására keletkező forró levegő semlegesítését már nem képesek megoldani. Megoldás lehet a mobil télikert, melyet nyáron kinyitva a kinti levegővel hűthetjük a teraszt. Ez esetben is szükség van árnyékolóberendezések beépítésére.

Napellenzők

A legtöbb télikertépítő és műanyag nyílászárót gyártó cég készít napellenző szerkezeteket is, melyek kivitelezése a rendeltetésétől függ. A teraszon a napellenző szerkezetek a napfény mellett az esőtől is védelmet nyújthatnak.

A kezelésük alapján megkülönböztetünk: hevederes vagy húzózsinóros, forgattyús hajtású és rugós kültéri napellenző-szerkezeteket.

Teraszbeépítés árnyékolás
Eső és napvédő árnyékolás a teraszon.

Hevederes vagy húzózsinóros napellenzők

A napellenzők főrészei: a tengely, a tengely egyik végén elhelyezett orsó, a tengelyre felcsavart ponyva, a kitámasztórúd és az ejtőrúd.

A tengely a napfény és eső ellen védelmet nyújtó ponyva felcsavarására szolgál, szélességét az üvegfelület mérete határozza meg.

A hevederes napellenző akkor hasznos, ha a télikert mellett kinti teraszt is építettünk, mert esős időben ennek védelmét is ellátja.

Hajtókaros hajtású napellenzők

Ezek főként nyitott teraszok, éttermek, kávézók napfény elleni védelmére alkalmasak. Ennek lényege, hogy a ponyva nyitását és zárását távvezérléssel oldjuk meg, egyetlen gombnyomásra nyílik a rendszer.

Rugós napellenző szerkezet

Ennek előnye, hogy a hajtószerkezethez nincs szükség helyre, gyorsan működtethető, méretei azonban korlátozottak. Működésének lényege, hogy a napellenzőt kézi erővel húzzuk le, ami a teljes kihúzáskor rögzül, becsukáskor a feszítőrugók húzzák vissza az árnyékolórészt.

A modern télikertépítésnél nagy előszeretettel alkalmaznak redőnyöket és szalagfüggönyt, mely benti árnyékolást biztosít. A külső árnyékolás előnye, hogy a télikert üvegfelületének belső oldalán nem termelődik hő, míg a belső árnyékolás alkalmazásakor a redőny és az ablak között megemelkedik a hőmérséklet.

Az Ön számára ideális árnyékolásról a télikert gyártója és kivitelezője ad szakszerű tájékoztatást.


Napellenzők szerelése és árnyékolás kialakítása a beépített teraszon, Budapesten is. Az árnyékolás kialakítása a télikertépítés egyik fontos mozzanata. A teraszbeépítés tervezésekor a kivitelező a műanyag ajtók és ablakok üvegfelületének takarását többféle módon valósíthatja meg, ennek köszönhetően a növények és emberek számára is kellemes légkör alakítható ki, mely függ a tájolástól is. Ha szeretnél még hasznos témákat böngészni, az alábbi olvasnivalót ajánljuk: növények blog, télikert gyártás, teraszbeépítés Budapest, hőmérséklet szabályozása, okos technológia beszerelése, teraszbeépítés megvalósítása, gyors építési technológia kiválasztása, olcsó árnyékolás, klíma beépítése.

2 hozzászólás “Napellenzők és árnyékolás a beépített teraszon” bejegyzéshez

  1. Tisztelt Munkatárs!
    Azt szeretném megkérdezni, hogy már meglévő terasztető -fa és polikarbonát – árnyékolásában tudnának-e segíteni, s ha igen, milyen megoldást tudnak ajánlani? (A gerendák között a polikarbonát szélessége 70 cm és 10 ilyen részből áll a tető.)
    Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel! Szabó Olga

    1. Kedves Olga!

      Felső árnyékolók jöhetnek szóba melyekről az oldalunkon tájékozódhat. Konkrét ajánlatot telefonos megkeresés után tudunk adni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük