Teraszvilágítás, az éjszaka fénye

A terasz és a kerti világítás pont annyira fontos, mint az otthonunk belső megvilágítása. A megfelelő fény jó kialakítása hat a közérzetünkre, egészségünkre is. Nincs is annál csodálatosabb, mikor este mécsesek fényében vizsgáljuk az égboltot és álmokat szövünk. Vannak helyzetek, mikor a mécses kevésnek bizonyul, ezért teraszunkon ki kell alakítanunk más fényforrásokat is. Egy baráti beszélgetés vacsorával egybekötve más fényeket igényel, mint a romantikus csillagnézés.

Különböző fényforrásokat helyezhetünk el teraszvilágításként. Világítótesteket rakhatunk a falakra és függeszthetünk fel. Fontos, hogy a lámpák, amiket a teraszra tervezünk, egységben legyenek a többi kerti és ház körüli világítás megoldásokkal. Ha nagy a teraszunk, vagy csak szeretjük a hangulatos fényeket, érdemes több kisebb fényforrást kialakítanunk.

Fontos jól átgondolnunk a világítás kialakítását, mert lakásunk, házunk arculatához sokat ad, ha jól megtervezett. Nem jó, ha sötét van a teraszon, de ha fényárban úszik, zavaró lehet nekünk is és a szomszédoknak is.

Nyitott teraszok világítása

Ha nyitott a teraszunk, akkor szabadtéri világítóeszközöket kel használnunk, az időjárás viszontagságainak megfelelő lámpákat. Ezeknek a lámpáknak IP-védettséggel kell rendelkeznie. Az IP (Ingress Protection) a behatolás elleni védelmet jelenti. A készülékházat, a lámpa védőburkát úgy alakították ki, hogy sem eső, sem hó ne tudja megrongálni. Minél magasabb az IP szám, annál nagyobb védelemmel rendelkezik a lámpatestünk. Figyeljünk a vásárlásnál, megrendelésnél, hogy legalább IP44 védettségű legyen a lámpánk. Az első szám a szilárd anyagok, a második szám a vízzel szembeni védelmet mutatja meg. A termék dobozán ezek az információk mindig fel vannak tüntetve. Használhatunk napelemes lámpákat is, amik energiatakarékosak és környezetkímélők. Ezeknek a lámpáknak is rengeteg típusa van. Rejthetjük földbe, fúrhatjuk falra vagy függeszthetjük kedvünk szerint. Nyitott terasznál nagyon fontos, hogy kövessük a világításnál előírt szabályokat!

Zárt teraszok világítása

Ha a teraszunk fedett, de körbe nem zárt, így becsaphat az eső, a nyitott teraszok biztonsági megoldását kell alkalmaznunk. Zárt terasznál, ha minden oldala fedett felület, például üveg, már nem kellenek ezek a biztonsági intézkedések, hisz olyan mintha egy lakószobába terveznénk meg a világítást. Itt csak arra kell figyelnünk, hogy milyen funkcióval bír a terasz és annak megfelelően kell kialakítani a világítást. Függeszthetünk lámpákat, csillárokat, elhelyezhetünk állólámpákat és olvasólámpákat is. A terasz stílusa, funkciója és a képzeletünk szab csak határokat.

Mire figyeljünk a teraszvilágítás tervezéskor

A teraszvilágításnál akkor hibázunk, ha egy-két nagyobb fényforrással próbáljuk kiváltani a világítást. Az éjszakai világításnál máshogy kell tervezni, mert nincs reflexiós felület, így a sugárzott fény 90%-a egy irányba halad. Ha növeljük a meglévő egy-két fényforrás erősségét, nem segít, csak vakítani fog. Ezért kell az esti fényekhez több apró fényforrás. Ha teraszunkra nem csak a lakásból tudunk kimenni, érdemes a lépcsőkhöz, a kerti útra irányfényt rakni, ezzel könnyítve a közlekedésünket a kertben.

A terasz a családi együttlétek és a baráti találkozások helyszíne. Mindegy, hogy nyitott vagy zárt a teraszunk, mindenképpen közösségi tere a kertünknek. Fontos, hogy az esti programok meghittek és kellemesek legyenek. Ehhez nem csak a kertünk szépsége, a teraszunk berendezése, hanem a megvilágítás, a fény is nagyon fontos. A hangulat akkor tökéletes, ha minden egységben, harmóniában van egymással. Élvezze teraszát napszaktól függetlenül!