TERASZBETONOZÁS

Ma már minden házhoz teraszt építünk. Szuper dolog, ott tarthatja a család a közös ebédeket, vagy baráti borozgatásokat, beszélgetéseket. A terasz egy olyan közösségi tér, ami összeköti a lakást a kerttel. Sokat tartózkodunk ott, főként, ha négy évszakosra terveztük. Ezért nem mindegy, hogy milyen az alapja. Teraszunk alapja lehet talajcsavar, betontuskó, de legjobb, ha rendes beton alapot rakunk alá. Ha komolyabb teraszt szeretnénk, vagy idővel még be is építenénk, teraszunknak szüksége van egy erős, stabil beton alapra.

Milyen a jó beton alap?

A beton egy mesterséges építőanyag, ami vízből, kötőanyagokból, adalékanyagokból és a pórusokat kitöltő levegőből tevődik össze. A kezdetben folyékony, képlékeny anyag idővel megszilárdul és stabil, kemény kőszerű anyaggá alakul. Fontos, hogy a teraszbetonozáshoz jó minőségű alapanyagokat használjunk. A terasz alapját cementből is meg lehetne csinálni, de ez a beton nagyon drága lenne, ezért adalékanyagokkal keverik. Üledékes, kvarcszemcsékből álló kaviccsal és homokkal keverik ki. Vasbeton szerkezetekhez általában portlandcementet, lehet használni. Kis hőfejlesztésű portlandcementet, fehér és színes portlandcementet vagy kohosalak- pernye portlandcementet. A teraszbeton építésénél statikai szempontok határozzák meg, hogy milyen betont kell használni. Megfelelően előkészített, jól kikevert betonkeverékkel önthetjük ki a teraszunk alapját. Ebben az állapotában még nem köt a beton, itt még folyékony az anyag. Miután kiöntöttük az alapot, beszélhetünk friss betonról. Még nem kötött meg képlékeny. Négy hét után alakul ki a megszilárdult beton.  Ez a betonalap a teraszunk tartórendszere. Fontos, hogy statikailag megfelelő legyen. Erre jön a terasz hőszigetelése. Nem csak a hőszigetelését, de a csapadékvíz-szigetelését is meg kell csinálnunk a teraszbetonozás alkalmával, hiszen az eső, a hó szétáztathatja a teraszunkat. Az ilyen átázások után a terasz szétfagy. A burkolat előkészítését úgy kell kialakítani, hogy a terasz kifelé, ne az épület felé lejtsen, így védve a teraszunkat és a lakóházat a vizesedéstől, elázástól. Ha idáig eljutottunk, burkolhatjuk a teraszt. A terasz betonja állandó mozgásban van, hisz a talaj is folyamatosan mozog és a hő ingás is segíti ezt a mozgást. Ha nem jó a talajbetonozása, a terasz idővel megsüllyedhet, töredezhet. Ezért fontos, hogy a teraszbetonozás legalább olyan jó minőségű legyen, mintha a házunkat alapoznánk. A betonozás mélysége el kell, hogy érje a fagypont határát, ami 80 centiméter.

Egyenes és fordított rétegrendek a teraszépítésnél

Egyenes rétegrendnél aljzatbeton van a burkolat alatt. Ez alatt van a csapadékvíz szigetelés, alatta a hőszigetelés, a párazáró réteg, a lejtést adó beton és a födém. Ez a felépítés akkor jó választás, ha ragasztott kerámiaburkolatot használunk a teraszunk burkolására. A csapadékvíz-szigetelés és az aljzatbeton között kell kiépíteni, az átszivárgó víz elvezetést. Ha ezt nem tesszük meg, a burkolat alatti pangó víz miatt a beton hamar szétfagy.

Fordított rétegrend kialakításánál szerelt burkolatot kell kialakítanunk, amely alatt víz- és fagyálló hőszigetelés, alatta a csapadékvíz-szigetelés, ez alatt pedig a lejtést adó beton és a födém van. A burkolat lehet beton járólap vagy kőlap, nem korhadó, például trópusi fa járófelület, vagy műanyag burkolat. A kiválasztott burkolatot távtartó elemekre helyezik vagy bazaltzúzalék ágyazatra, ami alatt a víz elfolyhat. A hőszigetelést, polipropilén filc, vagy drénlemez biztosítja. Ez a rétegrend kisebb rétegvastagságban megvalósítható, mint az egyenes rétegrend.

Ha a terasz betonozását szakemberekre bízzuk, sokáig élvezhetjük a kertünk szépségét. Egy jó terasz lakása újabb helysége lehet. Élvezze a természet közelségét.