Terasz fból beépítve

Fa télikert építése

Fából vagy fa utánzatú műanyagból gyártsunk télikertet?

Fa télikert építés
Fából készült télikert építése.

Az első kérdés, ami a télikert építésén gondolkodó megrendelőben felmerül, hogy milyen anyagból építtesse új helyiségét. A teraszok beépítésére és a télikertgyártásra általában az alábbi alapanyagok felhasználása jellemző: műanyag, alumínium és fa.

Néhány évtizeddel ezelőtt a fa felhasználása lett volna az egyértelmű válasz, azonban ez meglehetősen drága és szakértelmet igénylő munka volt. A nem megfelelően elkészített és kezelt szerkezetek összeszáradtak, kifakultak.

A műanyag ajtó- és ablakkonstrukciók megjelenésével már olyan gazdaságos szerkezeteket gyárthattak az építők, melyek bárki számára elérhető áron kerültek forgalomba. Hosszú éveken keresztül az ajtók és ablakok szinte kizárólag műanyagból készületek, „vákuum” üvegbetéttel.

A technológiai fejlődés azonban nem állt meg és mostanra olyan eljárásokat és módszereket dolgoztak ki a szakemberek, mely segítségével a műanyag tartósságával vetekedő fakonstrukciók megalkotása is lehetséges.

A természetes hatás és a környezetbarátság közötti különbség

A fa nyílászárók és fából készült télikert megrendelői szeretik a természetes anyagokat, a természet közelségét. A fából készült konstrukciók egy részét rönkfából készítik, mely – valljuk be – nem túl környezetbarát megoldás. Mit tegyen az, aki szeretne fából készült télikertet, de közben a természetet sem szeretné károsítani?

Fával beépített télikert.
Fa télikert és beépített terasz.

A fa vagy fa hatású télikertek legyártására több lehetőség is van:

  • rönkfából készített télikert konstrukció
  • hulladékfából, laminált fából gyártott ajtó és ablakprofilok
  • fa utánzatú műanyag elemek használata
  • belül laminált fa, kívül műanyaggal vagy alumíniummal bevont konstrukció.

Mint láthatjuk, a hulladékfa felhasználásával is készíthetők télikert konstrukciók, melyek minimális mértékben károsítják a környezetet, ugyanakkor a fa összes előnyös tulajdonságát megkapja a megrendelő. A fából készült télikert profilja hatékonyabb hő és hangszigetelő lehet műanyag társánál, bár ez a gyártás minőségén is múlik.

A fa télikert építéséhez használt alapanyag lehet: luc-, borovi-, vagy vörösfenyő, mahagóni, meranti vagy bármilyen egyéb típusú fa.

A beépített terasz fa szerkezetének ápolása

A műanyagból készült télikertekkel ellentétben a legtöbb fából készült szerkezet ápolást, karbantartást igényel. Bár a legújabb kezelési eljárásoknak köszönhetően a fa nem szárad, nem vetemedik meg, mégis megfigyelhető némi deformáció az évek múlásával.

Az abszolút száraz és a rosttelítettségi állapot közötti nedvességváltozás a fa térfogatának 11-13%-os zsugorodását, vagy dagadását okozza. Vannak kiugróan magas összeaszási, dagadási tulajdonságú fák is, mint például a bükk, ennél a térfogatváltozás 18%. A nedvességtartalom ismerete fontos a megmunkálás szempontjából is, mert csak száraz faanyag alkalmas a tartósításra, felületkezelésre.

A nem szakszerűen megmunkált fa konstrukciók tehát összezsugorodhatnak, ha nem megfelelő szárazságú alapanyagot használtak fel a gyártás során, vagy megdagadhatnak, ha a száraz fa kezelése nem a megfelelő módon történt.

A budapesti télikert gyártó cég minden esetben a legjobb alapanyagok felhasználásával dolgozik, garanciával.

Fa télikertek építése

Budapest területén is lehetséges környezetbarát eljárásokat alkalmazni, ha a műanyag nyílászárók gyártása helyett fa alapanyagot választunk. A szakemberek által elkészített teraszbeépítési terveken szerepel a megfelelő gyártási technológia is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük