Télikert gyártás

Télikertfajták, télikert-típusok

Télikert építés tolóajtóval
Télikert tolóajtókkal

Többféle szempont szerint történhet az osztályozás, például: a felhasznált építőanyag szerint, funkció alapján, a szerkezeti megoldás szerint és/vagy a formai kialakítás tekintetében.

Az alábbiakban segítséget próbálunk nyújtani Önnek, hogy könnyebben elhatározhassa magát a télikert építés ügyében.

Elsődlegesen eldöntendő kérdés:

– Mire szeretném használni a leendő télikertemet?

Funkciója alapján sok egyéb felosztási lehetőség mellett megkülönböztetünk például

 • ablakkertek / lodzsakerteket,
 • lakótélikerteket
 • többfunkciós télikerteket
 • télikertbe telepített hobbikertészetet
 • és gazdasági (növénytermesztésre szolgáló) télikerteket

A legtöbb esetben lakóépülethez kapcsolódó szerkezet kerül kialakításra, ezért ennek a szerkezetnek a részleteit vesszük át:

A szerkezet anyagát tekintve lehet műanyag-acél-alumínium, vagy teljes alumínium kialakítású.

Az oldalfalakat héjaló anyagok választása során választhatunk 2 – és 3 rétegű üvegek közül, de használhatunk hőszigetelt szendvicspanelt és polikarbonátot is. Érdemes számításba venni, hogy – ha minimálisan is – szükséges lehet egy kiegészítő fűtés használata. A 2 rétegű üveggel fedett télikertek a legkisebb fűtéssel kiegészítve tökéletes lakótérként funkcionálhatnak. A 3 rétegű üvegezést választhatjuk ha speciális igényeink vannak.

A tetőt héjaló üveg kizárólag biztonsági üveg lehet, 2 – vagy 3 rétegű kivitelben. Számos esetben felmerül az utólagos árnyékolás lehetősége is, ezért érdemes lehet elgondolkozni a napvédő üveg használatán, ami a naphő akár 60%-át kint tudja tartani. Választhatunk még 25mm, 32mm és 40mm vastagságú, uv védett, ütésálló polikarbonátot is, ebben az esetben a tető átláthatóságáról le kell mondanunk. Természetesen a polikarbonát is átengedi a fényt és a biztonsági üveghez képest kedvezőbb árú.

Milyen nyílászárókat szeretnék a télikertbe?

A télikertek fontos funkciója a napfény megfelelő felhasználása. A nyári hőségben fontos szempont a megfelelő átszellőztethetőség, amit ablakokkal és ajtókkal érhetünk el. Működési elvük alapján megkülönböztetünk:

 • bukó ablakot és ajtót,
 • bukó-nyíló ablakot és ajtót,
 • bukó-toló ablakot és ajtót,
 • toló-harmonika ablakot és ajtót

Amennyiben szeretné biztosítani, hogy leendő télikertje jó hatásfokkal tudjon szellőzni, kérje szakembereink segítségét már a tervezés során.

Kérjen most ingyenes árajánlatot!

Magyarázat a fentiekhez: tágas épített társaiknál kevesebb lehetőséget nem nyújtanak, de jobb híján igen hasznosak lehetnek az olyan ablak- és lodzsakertek, amelyek nagyobb ablaknyílások vagy a lodzsák beüvegezésével jönnek létre. | A lakótélikert olyan megoldás, amelyet a lakhelyül szolgáló otthon egy részével összeépített formában létesül, és így a benne élők számára lakófunkciót biztosít, mondjuk itt alakítják ki a társalgót (szalont) vagy az étkezőt. A szakirodalom ismer ezen kívül télikertben kialakított hálószobát, sőt fürdőszobát is. | Hobbikertészetről akkor beszélhetünk, ha a létesítményt a tulajdonosa kifejezetten arra használja, hogy kedves időtöltésének hódolva – példádul lakása halljából kilépve – növények ápolására, nemesítésére használja. Ugyanezt megteheti gazdasági célzattal is: elhelyezhet benne növénykertet, hogy télen is kerüljön az asztalra saját termesztésű zöldhagyma, saláta, karfiol.

A télikertnek a lakáshoz vagy épülethez történő kapcsolódását véve alapul megkülönböztethetünk:

 • a lakóházzal közvetlenül érintkező, vele közlekedő télikertet
 • a lakóház tetején (vagy a tetőtérben, manzárdtérben) kialakított téli kert
 • üvegkert kialakítása úgy, hogy körbeveszi a lakóteret
 • ellenkezőleg: a lakótér által körülvett télikert
 • többemeletes épületeknél üveg előtér létrehozása
 • kombinált változatok

Ide tartozóan lehetséges a felosztás aszerint is, hogy a téli kert egy már meglévő épületobjektum átalakításával történt-e (terasz beüvegezése, hall tetőzetének megnyitása…), avagy külön erre a célra újonnan építették. Lehetséges a csoportosítás a fekvés és tájolás alapján is.

télikert tervezés
Télikertgyártás – tervezés, beszerelés

Osztályozás lehetséges még aszerint is, hogy kap-e fűtést az objektum, és ha igen, milyen annak a jellege (vezethetnek ide fűtőcsövek a központi kazánból; használható napkollektor; praktikus a néhány órára automatikusan bekapcsolódó elektromos fűtés; de épülhet itt az esti hangulatot tovább fokozó kandalló is).

Télikertgyártás

Téli kert gyártás, helyszíni beszerelés. A télikertek gyártásának technológiai sajátosságai. A legjobb nyersanyagok és legkorszerűbb gépek alkalmazása. Modern, világszínvonalú technológiák. Télikerttípusok szerkezet, elhelyezés és egyéb kritériumok szerint. Téli kertépítés, gyártás, bukó ablak, kert, toló ajtó, üveg, terasz, tél ikert épület, télikertgyártási árak, ház, lakás, otthon.

Milyen anyagból készüljön télikertünk?

Megálmodtuk télikertünket, ám a kivitelezéshez nem értünk. Milyen anyagból lenne a legtartósabb? Hogyan álljunk neki? Ha hasonló kérdések merülnek fel bennünk, mindenképpen fussunk át ezen a pár soron.

Fontos tudni, hogy a felhasznált anyagok, és természetesen azok mennyisége is, nagyban befolyásolják a várható anyagi kiadásokat. Mivel hosszú távra tervezünk télikertünkkel, ezért minden apróságot mérlegelve kell döntést hoznunk, hogy a lehető legjobb megoldást találjuk. Nézzük meg ezt kicsit bővebben.

Az árakat sorba állítva az alábbi rangsort kapjuk:

 • Első helyen a műanyagból és alumíniumból készült, polikarbonáttal fedett télikert áll.
 • Második dobogósunk a műanyagból és alumíniumból készült, de üvegtetejű télikert.
 • Harmadik a sorban a fa szerkezetű, polikarbonát tetejű télikert.
 • A sor végén a fa szerkezetű, de üvegtetővel borított télikert áll.

telikertepites.net2Persze ezek mellett fontos az is, hogy nyitható szerkezetes télikertet választunk-e, valamint az, hogy milyen nyitás módot szeretnénk alkalmazni.

További kérdése lenne? Forduljon hozzánk bizalommal!

A télikert építési anyagai

Ha megfogalmazódott bennünk a télikert biztos igénye, és nagyjából tisztában vagyunk azzal is, hogy milyen anyagokból kivitelezhető, de még nem döntöttük el, hogy miből is szeretnénk, akkor nem árt némi segítség. Nézzük hát meg a télikert építési anyagait kicsit bővebben:

 • Műanyag és alumínium télikert: A műanyag szerkezetek rendelkeznek a legjobb ár/érték aránnyal, hosszútávon és tartósan ellenállnak az UV sugarak káros hatásainak, és nem mellékesen újra is hasznosíthatóak. Ezek mellett nagyon jól bírják a környezet viszontagságait, és remek a hőszigetelési képességük is. Különös gondozást nem igényelnek, és időálló szerkezetek építhetőek belőlük. Az alumínium merevítők pedig extra stabillá teszik a szerkezetünket.
 • Fa télikert: A fa legfőbb előnye, hogy természetes anyag, és az, hogy a megépített télikert természetes megjelenést és melegséget kölcsönöz, azonban fontos megemlíteni a fánál azt is, hogy gondozást és ápolást igényel – ám cserébe hosszú életű lesz.
 • Alumínium télikert: Cseppet költségesek az alumínium télikertek, ám rendkívül strapabíróak is. Nagy előnyük a tartósság mellett, hogy nem igazán igényelnek utógondozást.

Ha bármi kérdése van, vagy segítségre szorul, forduljon hozzánk bizalommal!

A télikert üvegezése – Mire figyeljünk?

döntött tetőszerkezetek
Speciális döntött tetőszerkezetek

A télikert üvegezésénél figyelembe kell vennünk a helyiség funkcióját. Nézzük meg, mik a lehetőségeink:

 • Ha bővítjük a lakóteret, az átlátszó polikarbonátot érdemes választani. A polikarbonát ára kedvező, napvédelme és hőszigetelése jó, ellenben hangszigetelése nem a legjobb, felülete pedig karcolódik.
 • Ha üveget szeretnénk, ahhoz merevebb tartószerkezetre lesz szükségünk. Legalább 4-6-14 mm-es hőszigetelt üvegeket kell választanunk, ezen túl pedig még számos szempontra kell figyelnünk ahhoz, hogy ki tudjuk választani a megfelelőt.
 • Ha olyan üveget választunk, amelyik nyáron kívül tartja a nap melegét, jó, ha tudjuk, hogy az télen sem engedi be azt, amelyik viszont télen beengedi a meleget, nyáron is ezt teszi, így a helyiség fokozott szellőztetését igényel majd, valamint a külső árnyékolást is, nehogy túlmelegedjen.

Ha egyik lehetőség sem felel meg nekünk, variálhatunk még reflexiós üvegekkel (Parsol, Low-E), valamint ezek kombinációival, így szabályozhatjuk a belső légtér hőmérsékletét.

Ha télikert ügyében bármilyen kérdése van, forduljon hozzánk!

Télikert – a tökéletes választás!

Részleges teraszbeépítés
Részleges teraszbeépítés

A télikert remek választás lakóterünk, nappalink kibővítésére, vagy akkor, ha egyre gyarapodó növényeinknek már nem találunk elegendő, napfény dús életteret. Persze a sor itt még nem ér véget, hiszen felhasználhatjuk arra, hogy meghosszabbítsuk kerti medencénk használati idejét, illetve gyermekeink játszóterületét is kibővíthetjük, sőt, akár egy nyugalomsarkot is készíthetünk.

Ha már körvonalazódott bennünk a télikert gondolata, még mindig meg kell fontolnunk egy fontos kérdést: „Hogyan?”
Ha lehetőségünk van meglévő terasz bezárására, érdemes ezt választanunk, azonban falkapcsolatos, vagy szabadon álló medence köré történő építés is lehetséges.
télikert A tájolás egy másik rendkívül fontos szempont, melyet erősen ajánlott az összes munkálat megkezdése előtt végiggondolni. Nyáron például rendkívül nagy lehet a nap ereje, a napsugárzás, a hőmérséklet az egekbe szökhet – ilyenkor szükséges lehet a hőszigetelés is.

További építéssel kapcsolatos praktikákért keressenek fel minket!

Tanácsok télikert építéséhez

Télikert enteriőr
Kupolás télikert beltér

Ha télikert építésére adjuk a fejünket, rendkívül fontos előre megtervezni még az aprónak tűnő lépéseket is. Ezzel segíthetjük az építés folyamatát, hiszen ha minden a terv szerint halad, sokkal hamarabb élvezhetjük az új télikert minden örömét.

 • Az építésnél elsőként el kell döntenünk, hogy mekkora méretű télikertet szeretnénk, ami meghatározza az árat és az építés menetét is. Kész terasz esetén már nem kell a mérettel bajlódnunk és már neki is láthatunk a többi lépésnek, ami egy nagyszerű télikert építéséhez szükséges.
 • Azt gondolhatnánk, hogy a 4-5 négyzetméteres erkély beépítése sokkal gazdaságosabb megoldás, mint egy 40-50 négyzetméteres télikert felépítése, ám ez nem minden esetben igaz, hiszen kisebb terület építésénél is hasonló adminisztrációs költségekre számíthatunk, illetve minél nagyobb a télikert mérete, annál kevesebb az egy négyzetméterre költött anyag ára.
 • Érdemes az építés során a profilok és a teherbírás határait is jól kihasználni.

Forduljon hozzánk bizalommal, és a télikert tervezés többi lépésében is segítünk Önnek!

Télikert építés – az esztétika is fontos!

Télikert építésHa már meglévő házunkhoz szeretnénk télikertet építtetni, akkor nagyon érdemes figyelnünk arra, hogy tökéletes összhangban és harmóniában legyenek a formák és a színek a házunkkal. Amennyiben erre nem fordítunk elég figyelmet, stílusok is keveredhetnek, ami nem biztos, hogy esztétikus látványt nyújt, hiszen például a modern és régi stílus között nehéz megtalálni az összhangot.

Érdemes megvizsgálnunk, hogy milyen szín illik-e a már meglévő otthonunkhoz. Ha nem szeretnénk a házunk színét adni a télikertünknek, akkor további megoldások állnak lehetőségként előttünk: választhatjuk akár a nyílászárók vagy éppen a korlátok színét is – a lényeg az, hogy valamilyen szinten harmóniában legyen a ház és a télikert egymással.

Nagyon fontos, hogy a télikert nyugalmat árasszon, ahova mindig jó érzés bemenni, ennek érdekében pedig választhatunk meleg, nyugtató színeket is.

Legyen télikertje harmóniában Önnel és környezetével is, a tökéletes harmónia megtalálásában pedig kérje segítségünket!

Szolgáltatásunk: Télikert gyártás, nyílászáró beszerelés. A korszerű télikertek gyártásának sajátosságai a beépített anyagok célszerű felhasználása. Legjobb nyersanyagok, legkorszerűbb gépek és technológiák. Típusok: szerkezet, elhelyezés – ajtó, ablak – gyártási technológia.